Estàndard Persa/Exòtic CFA

Anatomia-Persa-1

(The Cat Fanciers Association)

” L’equilibri i el refinament són l’essència de la raça. On totes les parts formen un tot harmònic on hi ha ni molta consideració ni massa poca a qualsevol característica.”

Un bon Criador

El persa ideal ha de donar la impressió de ser un gat ben equilibrat, d’os molt pesat, d’expressió dolça, contorns suaus i arrodonits, els ulls grans, brillants i rodons ben separats entre si, cap gran i rodó, coll curt i ample, pit ample, potes curtes, cua frondosa, curta però en proporció a el cos, contribuint tot el «look» general de l’gat.

El mantell llarg i dens, suavitza els contorns de l’gat i contribueix a l’aparença arrodonida. De textura fina, vaporosa i ple de vida, llarg per tot el cos.

La impressió general que ens dóna el gat persa és la d’un animal de mida mitjana a gran, de cos robust i massís, i amb un pelatge molt llarg. La seva expressió facial hauria mostrar-nos el seu port aristocràtic i la seva naturalesa majestuosa. Més que en el cas de qualsevol altra raça, la cara de Persa és molt variable. Pot oscil·lar entre el tipus més tradicional i extremadament aplanat. El nas molt petita, curt i elevat, és a dir, ampla i amb un «stop» ben marcat.

El cap és gran i rodó, amb orelles petites de punta arrodonida. És de desitjar que el cap pugui ser inscrita en un quadrat i les orelles estiguin col·locades gairebé lateralment. Rodó, massís, bombat. Implantat sobre un coll curt i fort. Crani ample i rodó.

Més Informació: Mira aquest document a CFA

miro_candy

Disposició dels Trets Facials

Posició i el Color dels Ulls

Ataronjats (coure) a la majoria dels colors del mantell.

Verds als mantells ombrejats, Silver, Golden, Xinxilles.

Blaus amb mantell blanc (no sempre) i sempre en el persa Himàlai.

La posició dels ulls ha de ser la més correcte possible segons l’estàndard.

Significat d’alguns Termes

Grupo I: colors sòlids i diluïts (solid and dilute)

Els colors poden ser sòlids (negre, xocolata, vermell …) o diluïts (blau, lila, crema), petxina de tortuga (Combinació, barreja de flocs de forma indefinida de l’negre o xocolata o lila … amb vermell o crema), bicolors, tricolors (tots els colors en combinació amb el color blanc en una determinada combinació, com els VAN, els ARLEQUÍ, CALICO). Però cada un dels pèls del gat és de el mateix color des de l’arrel fins a la punta (monocrom) i el pelatge no presenta cap dibuix.

Grupo II: xinxilles i fumats (silver, Golden, Shell, shaded, smoke) 

Una part del per d’aquest grup de gats perses està despigmentat i un altre colorit. Segons la proporció d’aquestes parts es reconeixen els perses: Shell (o xinxilla), shaded (ombrejat), i smoke (fumat).

Color del pèl dels gats perses

Es divideixen en grups per a la seva millor comprensió:

   Gats perses Monocolors sòlids i diluïts: Blanc, Negre, Vermell, Xocolata, crema, blau, lila

   Gats perses de varis colors:

   Bicolor: En sentit estricte (el blanc cobreix entre un 30 i un 50% de el cos) Els colors poden ser negre, blau, xocolata, lila, vermell, crema, tortuga blau, tortuga xocolata, tortuga lila.

   Arlequins (el blanc cobreix entre un 50 i un 75% del cos)

   Van: (Tot el cos és blanc excepte la cua i el caputxó que engloba els ulls i la base de les orelles). Els colors poden ser negre, blau, xocolata, lila, vermell, crema, tortuga blau, tortuga xocolata, tortuga lila.

   Tricolor: Combinació de 3 colors, un dels és el blanc. Hi ha federacions que en diuen «particolor». I a altres el «particolor» és el nom generalitzat dels bicolor, tricolors i els tortugues.

Gats perses amb dibuixos (marques) atigrats: (tabbies, clapejat, marmolejat)

   Totes aquestes combinacions poden trobar-se també amb dibuixos tabby (mackerel, Blotched i spotted), anomenats «torba»; amb pelatges smoke (fum); i amb pelatges silver tabby (on la base de els cabells és blanca platejada). El color dels ulls pot ser, en el cas de les varietats i arlequí: blau, coure, un ull de cada color ( «odd-eyed»). Per a la resta de bicolors, color coure exclusivament.

Classificació segons el mantell i els seus dibuixos (marques) atigrats

Podem trobar gats perses amb tot tipus de colors i dibuixos que complauran qualsevol preferència. Alguns d’ells han estat presents en aquesta raça des de la primera exposició felina de bellesa i, de fet, des que la raça existeix.

   D’altres han estat afegits gradualment al llarg de el temps, i han estat fruit d’innombrables esforços i proves d’encreuaments entre diferents varietats de color. Alguns són molt populars i altres són més rars.

   Els que exposem a continuació són els colors i dibuixos (marques) reconeguts actualment per la FIFE per a aquesta raça.

TORTUGA

   El petxina de tortuga (o tortuga o tortie), és un patró en el qual s’entremesclen dos colors, ben definits i repartits per tot el cos. Les varietats de color són: tortuga negre (negre i vermell), tortuga blau (blau i crema), tortuga xocolata (xocolata i vermell), tortuga lila (lila i crema); el color que apareix darrere de el terme «tortuga» és el que correspon a la base dels pèls. El color dels ulls és coure / taronja intens.

   El Tortuga és un patró lligat a l’sexe, normalment lligat a les femelles. Això significa que els mascles amb aquest motiu són extremadament rars i invariablement estèrils.

   L’addició de zones blanques a tortuga transforma immediatament aquest patró i el converteix en un tricolor molt atractiu i popular. És conegut com tortuga i blanc; als EUA se li crida «calico».

TABBY(atigrats)

   Hi han tres tipus: l’atigrat (mackerel), el clàssic (Blotched o vetes) i el clapejat (spotted).

   El mackerel tabby es compon de ratlles fines i perpendiculars a la línia de la columna vertebral; el Blotched tabby consta d’amples ratlles fosques que formen com vetes en els flancs, una ala de papallona a l’espatlla, 3 amples ratlles que van des de la creu fins a la base de la cua, i anells en cua i potes; el spotted tabby es caracteritza per les taques arrodonides, regulars i ben delimitades.

TORTIE TABBY (Torbie)

   Aquests són gats tabby amb una capa de pelatge tortuga. Les dues parts, el tabby i el tortuga, han de ser clarament visibles. Els colors possibles, indicant-se en primer lloc el color tabby, són: negre / vermell, blau / crema, xocolata / vermell i lila / crema. En cadascuna d’aquestes varietats el color dels ulls és coure / taronja.

   El patró tabby tortuga també pot combinar-se amb el blanc per donar lloc a l’tabby petxina de tortuga i blanc. El podem trobar en els mateixos colors que el tabby tortuga.

SILVER i GOLDEN TABBY

   Podem trobar també el patró tabby en les varietats silver i golden.

   A la varietat silver, els colors són els descrits per al patró tabby incloent els pelatges tortuga; en aquest cas, la base de els cabells és de color blanc platejat.

   Pel que fa a el color dels ulls, aquests poden ser de color coure o verd per a la varietat silver, i verds o verds blaus per a la varietat golden.

SILVER

   Ulls verds maragda que semblen maquillats, un mantell espès i sumptuós, són de color blanc amb un tipping platejat 1/3. Un felí elegant i intemporal i un caràcter adorable.

PELATGES AMB TIPPING (tipped)

   Per a molta gent, les nombroses varietats de capes amb tipping s’aprecien en tota la seva esplendor en les races de pèl llarg, i especialment en el persa. En els pelatges amb tipping, només la punta (tip) de els cabells és de color; la base de els cabells roman des pigmentada i és de color clar, mentre que la punta té una pigmentació fosca que pot donar-se en molts colors. Hi ha tres nivells de tipping segons la proporció de la part fosca sobre el llarg total de els cabells.

SMOKE (Humo)

   Es tracta d’un patró de contrastos. El tipping afecta 2/3 de l’llarg total de els cabells, i la base és silver (blanca platejada). El smoke és la més fosca de les tres varietats de capes amb tipping.

   Quan el gat està en repòs el color sembla uniforme, però quan es mou, els pèls es separen i es pot veure la base blanca platejada. Els flancs tenen un to que tendeix a l’platejat (silver). La màscara i els peus són de color. La pitrera i els plomalls de les orelles són platejats.

SHADED (ombrejat)

   En aquest patró el tipping (coloració de les puntes) s’estén, a diferència de smoke, a una tercera part de la longitud de els cabells (és a dir, no tant com en el cas de l’smoke).

SHELL

   Amb aquest patró tenim algunes varietats d’allò més atractives. En tots els casos, el tipping cobreix la part més exterior de cabells, 1/8 de la longitud total, de manera que el color és més suau que el de les varietats shaded.

  Una de les varietats més apreciades és el:

Persa XinXilla: És un silver shell amb la base de color blanc i té les puntes negres, el que li dóna un aspecte blanc platejat.

El cameo shell : (De vegades anomenat xinxilla vermell) té un aspecte platejat delicadament empolvorat de rosa.

   Cal esmentar que per a molta gent el terme «xinxilla» s’aplica en sentit ampli a totes les varietats shaded i shell, tant en coloració silver com golden. En EUA engloben totes aquestes varietats sota els termes «silver» i «golden»

   Altres belles varietats són el crema shell i el cameo blau-crema.

COLOURPOINT

   El colourpoint és un patró de coloració molt popular. Als EUA és conegut com Himàlaia. És el resultat de l’encreuament de l’gat persa amb el Siamès. Això es va realitzar fa molts anys en molts països: l’Himàlaia nord-americà va ser creat experimentalment cap a 1936.

   En totes les varietats de color, els ulls haurien de ser de color blau intens.

Possibles Colors dels fills segons el color dels pares

Saber quin color haurien de tenir els cadells dels nostres gats és sempre una qüestió genètica.

Colors Tabby

Per a més informació aquí teniu el link de l’estàndard de l’exòtic segons CFA:
https://cfa.org/exotic/