Mediona, Catalonia
+34617540622
info@quatregrapes.cat

El Bany

Hem de distingir entre els banys que vam realitzar per mantenir el nostre gat net i amb un aspecte de pèl saludable (més o menys 1 cop al mes) i els banys d’aquells gats que van a sortir a exposicions, els quals lògicament es realitzaran més sovint i d’una forma més “profunda” (on també hem de tenir en compte que i ha diversitat d’opinions i diferents productes utilitzats per cada un.
Em referiré als primers.

L’ideal és acostumar el gat al bany ja des de molt petits, això facilitarà les coses ja que s’habituarà aviat a aquesta rutina. Hem de tenir en compte que el bany mai deu ser un procés traumàtic per al nostre felí, per això hem de parlar-li en to suau i afectuós per tal de tranquil·litzar-, sense fer moviments bruscos i evitant sorolls que el puguin espantar.

Alguns punts importants previs al bany:

Hem de tenir ja preparat tot el material:

-Tovallola per a l’assecat posterior
-Xampús
–L’aigua ja llista i a la seva temperatura correcta (ni molt freda ni molt calenta).

És aconsellable abans de començar el bany tallar-li les ungles al gat per evitar mals majors (és molt comú que el gat es vulgui escapar i s’agafi a nosaltres (el que més i el que menys si es pot escapolir ho fa).

També és molt important donar-li un bon raspallat abans del bany i assegurar-nos que va a la dutxa sense cap nus en el seu pèl (d’existir algun no només no es trauria sinó que enredaria més el pèl i es faria més gran).

Hem vigilar bé la temperatura de la zona de bany, generalment la cambra de bany, que no hi hagi la zona massa freda ja que se’ns pot refredar el gat; si és així i una mica abans de començar el bany podem encendre un petit calefactor. Un cop tot preparat, exposo a continuació els passos propis del bany:

Esbandir bé el gat.

   Podem fer-ho a la banyera amb l’aixeta de la dutxa o en un lloc específic destinat per a això. Allà posem al gat ja amb l’aixeta de la dutxa preparat a la temperatura correcta i el subjectem suaument pel llom per evitar les seves possibles fuites.
   Comencem a mullar-lo uniformement per tot el cos (llom, potes, coll, panxa) exceptuant la cara, que és la zona per a ell més desagradable i que deixarem per al final.

Aplicar desengreixant (opcional)

Al mercat especialitzat existeixen productes dedicats exclusivament a eliminar aquest aspecte greixós del pèl, el que fa que els cabells quedi més net i sedós. Usat especialment pels expositors i aplicats a gats que van a sortir d’exposició.
No cal que s’apliqui sempre, però sí que és recomanable usar-lo ocasionalment.

   Quan el gat està bé mullat li apliquem el desgreixant (és recomanable diluir el 50% del producte en aigua, obtenint així una major penetració en tots els cabells) i el repartim bé per tot el seu cos aplicant un suau massatge.

Esbandir amb abundant aigua retirant totes les restes

   (Podem repetir de nou els punts 2 i 3 per a una major penetració i efecte del desgreixant)

Aplicar el Xampú

   Hi ha multitud de marques al mercat específiques, moltes d’elles dividides segons el tipus i color del pèl, existint també intensificadors de color. Molts de nosaltres fem servir també xampús específics per a humans i molts amb excel·lents resultats.
   Donarem ara la primera ensabonada de xampú amb un petit massatge, repartint bé per tot el seu cos fins a crear escuma.

   Un cop ben aclarit, agafarem al gat subjectant amb les mans i el escorrerem una mica per eliminar així part de l’aigua.

   Després ho col·locarem sobre la tovallola que prèviament teníem preparada i el fregarem bé per treure-li la major humitat possible, el que facilitarà el posterior assecat.

   Un cop fet això ja podem passar a l’assecador.