El Bany

Hem de distingir entre els banys que realitzem per mantenir el nostre gat net i amb un aspecte de pèl saludable (més o menys 1 cop al mes) i els banys d’aquells gats que sortiran a exposicions, que lògicament es faran més sovint i de una forma més “profunda” (on també hem de tenir en compte que i diversitat d’opinions i diferents productes utilitzats per cadascú. Em referiré als primers.

L’ideal és acostumar el gat al bany ja des de ben petits, això facilitarà les coses, ja que aviat habituarà aquesta rutina. Hem de tenir en compte que el bany mai no ha de ser un procés traumàtic per al nostre felí, per això hem de parlar-li en to suau i afectuós per tranquil·litzar-lo, sense fer moviments bruscos i evitant sorolls que puguin espantar.

També és molt important el control continuat de la temperatura de l’aigua, ja que a causa de la temperatura corporal necessiten una temperatura una mica més elevada que la que podríem fer servir per a nosaltres.

Coses Importants a tenir en compte

Hem de tenir preparat tot el material: 

-L’aigua preparada i la temperatura correcta.

-Xampús

-Tovallola per a l’assecat posterior

-Assecador

És aconsellable abans de començar el bany tallar-li les ungles al gat per evitar mals majors (és molt comú que el gat es vulgui escapar i s’agafi a nosaltres.

També és molt important donar-li un bon raspallat abans del bany i assegurar-nos que va a la dutxa sense cap nus als cabells, d’existir-ne algun, encara s’enredarà més i el nus es faria més gran havent de tallar-lo per evitar ferides a la pell a curt o mitjà termini.

Hem de vigilar bé la temperatura de la zona de bany, generalment la cambra de bany, que no hi hagi la zona massa freda, ja que se’ns pot refredar el gat; si és així i una mica abans de començar el bany podem encendre un petit calefactor. Un cop tot preparat, exposo a continuació els passos propis del bany:

Aplicar desgreixant (opcional)

Al mercat especialitzat hi ha productes dedicats exclusivament a eliminar aquest aspecte greixós dels cabells, la qual cosa fa que els cabells quedin més net i sedós. Usat especialment pels expositors i aplicats a gats que sortiran d’exposició. No cal que s’apliqui sempre, però sí que és recomanable fer-lo servir ocasionalment.

vitacrem

Depenent de la brutícia dels cabells, es pot repetir aquest pas 2 o 3 vegades. Però en important esbandir molt bé perquè no quedin restes del desgreixador per poder continuar amb els processos següents.

Aplicar el Xampú

Hi ha multitud de marques al mercat específiques, moltes d’elles dividides segons el tipus i color dels cabells, existint també intensificadors de color. Molts de nosaltres fem servir també xampús específics per a humans i molts amb excel·lents resultats. Donarem ara la primera ensabonada de xampú amb un petit massatge, repartint bé per tot el cos fins a crear escuma.

   Un cop ben esbandit, agafarem el gat subjectant amb les mans i li escorrerem una mica per eliminar així part de l’aigua.

   Després el col·loquem sobre la tovallola que prèviament teníem preparada i li fregarem bé per treure-li la major humitat possible, cosa que facilitarà el posterior assecat.

Esbandir molt bé el gat.

Podem fer-ho a la banyera amb l’aixeta de la dutxa o en un lloc específic destinat a fer-ho. Allà posem el gat ja amb l’aixeta de la dutxa preparada a la temperatura correcta i el subjectem suaument pel llom per evitar les seves possibles fuites. Comencem a mullar-lo uniformement per tot el cos (llom, potes, coll, estómac) exceptuant la cara, que és la zona per a ell més desagradable i que deixarem per al final.

Un cop fet això ja podem passar a l’assecat. Primer amb la tovallola traiem l´excés d´aigua el màxim possible.

Retocant pèls de les puntes de les Orelles

Aprofitem el bany i ja que tenim els cabells humits és el millor moment per retocar els pelets de les puntes de les orelles que com a bon persa/exòtic han de tenir sempre ben curts.