Mediona, Catalonia
+34617540622
info@quatregrapes.cat

Exposicions Felines (Shows)

Amb l’arribada de l’hivern arriben les exposicions felines, a les quals, si sou apassionats dels gats, podeu acudir per poder admirar la bellesa de totes les races de gats que existeixen.

No obstant això, totes les exposicions no són iguals, depenen de l’associació felina a la qual pertanyin, i de vegades pot resultar difícil entendre com funcionen.

   Ja fa temps parlem d’una de les associacions felines més importants d’Espanya, ASFeC, que forma part de Fife, Federació Internacional Felina. Avui anem a parlar d’altres associacions felines que tenen importància a Espanya, ja que organitzen freqüentment exposicions i de les quals formen part diversos criadors al nostre país: WCF, CFA i TICA.

WCF (World Cat Federation)

   WCF és una federació felina amb més de 580 organitzacions en diferents països distribuïts per tot el món, encara que la seva actual seu està a Alemanya. És l’única que té accés al Parlament Europeu d’Estrasburg per a consultes i legislacions sobre animals de companyia (gats).

Els jutges comenten i valoren tots plegats els gats

   WCF, igual que Fife, té el que es denomina un sistema de “judicis tradicionals” per a les exposicions. És a dir, el gats es distribueixen per races i grups, un jutge els avalua i apunta les seves característiques en una fulla denominada “rapport”. Després d’aquesta valoració el gat pot obtenir una Nominació, per participar en el “*Best in Show”, on participen tots els gats nomenats en cada categoria pròpia. Pots veure una mica més detallat aquest procés en el post que escrivim sobre Fife.

   A Espanya, els clubs felins adscrits a WCF són AsFeC (Associació Felina de Catalunya), ASFEGA (Associació Felina Gallega), CFM (Club Felino de Madrid) i CFIC (Club Felino de les 7 illes Canàries). Tots ells segueixen les normes de WCF.
En WCF s’admeten els punts obtinguts en altres associacions que segueixin sistemes de judicis tradicionals, com per exemple Fife. No obstant això, a diferència de Fife, els gats entren en competició només amb gats del seu mateix sexe, títol i el mateix color EMS (el codi que indica el color i patró del gat).

   Això vol dir que un gat mascle “Devon Rex Azul Tabby Boltched” només competirà amb un altre mascle ” Azul Tabby Blotched”. Ni tan sols competeixen junts gats amb diferent color d’ulls. És a dir, en WCF hi ha categories de raça, però no de colors com en Fife.
Les categories d’edat en WCF són:

Baby- 10 setmanes a 12 setmanes d’edat
Cadell (Kitten)- 3 mesos a 6 mesos
Jove (Junior)- 6 mesos a 10 mesos
Adult- Major de 10 mesos

   Encara que tots poden participar, tan sol els adults poden aconseguir punts.
Pots visitar la pàgina web de WCF i saber més d’aquesta associació aquí.

TICA (The International Cat Association)

   TICA és una associació americana però que està actualment present a tot el món, té milers de membres i centenars de clubs repartits en tot el globus.    TICA té la particularitat de portar un registre genètic dels seus gats, no només de fenotip (fenotip és el que “es veu”) com la resta d’associacions.
   Una altra particularitat de TICA és que té el primer, i més nombrós, registre de gats domèstics sense pedigree (és a dir, la qual cosa sol denominar-se “gats de casa”) i els permeten competir pels mateixos títols en els xous felins.

  A Espanya el club adscrit a TICA és IberTICA. El sistema de judicis de TICA en shows és diferent al de judicis tradicionals. En aquest cas, els jutges tenen un ring cadascun, on els porten els gats. Cada jutge examina TOTS els gats de l’exposició però no escriuen “rapports”.

   Per competir, existeixen 8 classes:

Cadells – Adults – Castrats – Cadells Domèstics – Adults Domèstics – Nova Raça Preliminar – Nova Raça Avançat – Nous Trets.

    Aquests judicis són com una piràmide eliminatòria dins de cada classe:

tica1

   Nomes es realitzen tres classificacions, sobre la base de Raça, Divisió i Color. Primer s’avaluen tots els gats de la mateixa raça i color. Se seleccionen 5 gats i es premien per Color.
   S’avaluen els gats de cada raça i de cada color separadament. Als gats guanyadors se’ls atorguen una cintes per conèixer l’avaluació del seu gat:

tica2

   A continuació el jutge examina els gats d’una mateixa divisió dins de la raça que estigui jutjant (exemple: tots els boscos de noruega sòlids es jutgen dins de la divisió sòlids i es seleccionen els 3 millors)

   Després cada jutge mira els millors gats de divisió i selecciona els tres millors de cada raça. Segons l’exemple anterior, el millor bosc de noruega sòlid competirà contra el millor tabby, el millor bicolor…etc.

   Els millors gats d’aquesta primera classificació passen a la final. Aquesta final es realitza davant del públic.   

    Les finals poden ser Especialitzades o De totes les Races. En les Especialitzades, competeixen tots els gats de totes les races de pèl llarg i després de pèl curt i es va triant dins de cada classe. En les de Totes les Races, competeixen en conjunt els de pèl curt i pèl llarg.

   El nombre de gats anomenats a aquesta final depèn del nombre de gats apuntats a l’exposició d’aquesta classe, per exemple, si solament hi ha 20 gats d’aquesta classe, es diuen als 5 millors, però si hi ha 25 gats apuntats, es diuen als 10 millors.

   Els mascles i les femelles competeixen junts en les categories d’Adults, Neutres, Joves i Nous Colors (en la selecció de Millor de Color). Existeixen 32 divisions de color admeses per a totes les races (encara que no totes per a cada raça, clar, no hi ha boscos de noruega lilac, per exemple).

   Tampoc hi ha distincions per categories segons la seva puntuació prèvia, és a dir, els adults competeixen entre si sigui la primera vegada que van a una expo o tinguin el títol de Gran Campió.

   Si vols conèixer més sobre TICA i les seves regles i sistemes de judicis en shows, pots entrar al seu web.

CFA (The Cat Fanciers’ Association)

   Igualment que TICA, CFA és una associació americana amb el registre de gats més antic del món. Avui dia està expandida per tot el món.

   A Espanya, els clubs adscrits a CFA són SCC (Spanish Cat Club) i el CFE (Club Felino Español).

   El sistema de judicis en xous de CFA és molt similar al que hem descrit per TICA, encara que no es poden intercanviar punts entre ambdues associacions.

   Un gat en CFA es considera adult als 8 mesos, i comença la seva carrera en Classe Oberta: Campionat Sencers o Castrats.

   En primer lloc, tal com es fa en TICA, el jutge avalua a tots els gats de la mateixa raça i color, encara que en aquest cas primer mascles i després femelles.

   El jutge atorga llavors bandes de colors segons quedin primer, segon… a la Classe Oberta. Si el gat ha obtingut el primer lloc, el jutge pot a més atorgar-li una “Banda de Guanyador” per accedir a la carrera de Campionat.

   Quan un gat ha obtingut 6 Bandes de Guanyador, obté el títol de Campió CFA en el Campionat. Aquest gat competirà llavors enfront d’altres Campions, per aconseguir punts i convertir-se després en Gran Campió.

   Una vegada s’hagin jutjat a tots els gats en classe Oberta, es jutja als Campions d’un color, distingits en mascles i femelles. Tindrem els 3 millors mascles i tres millors femelles de color. Després el jutge passa als Grans Campions i farà el mateix.

   En segon lloc, una vegada el jutge hagi valorat a tots els gats d’un grup de color, es premia al Millor de la Classe de Color i al segon.

   En tercer lloc, quan el jutge ha avaluat a tots els gats dins d’una raça o divisió de raça , atorga el primer i segon premi de Raça o Divisió de Raça.

   Quan el jutge ja ha valorat a tots els que han passat per la seva taula, farà cridar a la final als quals ell ha anat seleccionant (cada jutge crida independentment als quals considera els 10 millors).

   El millor d’aquest ring s’alça amb la escarapel·la de Millor en la Final de Ring. Com aquesta competició va per jutges, un gat pot guanyar diverses d’aquestes escarapel·les segons quants jutges hi hagi. El Millor d’aquesta final guanya un punt per cada gat derrotat en el Campionat.

   Si vols conèixer més sobre CFA i el seu reglament, pots visitar la seva pàgina web aquí.

   Entre els diferents clubs i associacions poden existir regles diferents, així com a diferències en el estàndard dels gats, i com hem vist, diferències en els sistemes de judicis. Totes són oficials i tramiten pedigrees, i el criador tria la que li sigui més afí, ja sigui per les regles que dicten, el estàndard que més li agradi o tingui accés (en el cas que hi hagi diferències), per preferència en el sistema de judicis o bé perquè al seu país hi ha una associació majoritària per a la seva raça, és a dir, que la majoria de criadors de Boscos de Noruega, per exemple pertanyi a Fife.