Exposions Felines (shows)

Amb l’arribada de l’hivern arriben les exposicions felines, en les quals, si sou apassionats dels gats, podeu acudir per poder admirar la bellesa de totes les races de gats que hi ha. Encara que malauradament amb la pandèmia del COVID-19 se n’han deixat de celebrar moltes momentàniament.

Tot i això, totes les exposicions no són iguals, depenen de l’associació felina a què pertanyin, i de vegades pot resultar difícil entendre com funcionen. Per això en aquest apartat intentaré explicar com.

Asociaciones Felinas

  Hi ha diferents associacions, unes de caràcter provincial, estatal o internacionals. A espanya una de les més importants és ASFE, ia Catalunya, per exemple, és ASFeC, que forma part de Fife, Federació Internacional Felina. Aquestes s’encarreguen de realitzar i coordinar les exposicions de les associacions que es realitzen al país. Però avui parlarem de les associacions felines internacionals que es fan a Espanya i la resta d’Europa, ja que s’organitzen freqüentment exposicions i de les que formen part diversos criadors del país: WCF amb el seu rànquing internacional TOP CAT, CFA i TICA.


WCF (World Cat Federation)

La WCF és una federació felina amb més de 580 organitzacions a diferents països distribuïts per tot el món, encara que la seva actual seu és a Alemanya. És l´única que té accés al Parlament Europeu d´Estrasburg per a consultes i legislacions sobre mascotes (gats).

Els jutges comenten i valoren tots plegats els diferents gats exposats.

   WCF, igual que Fife, té el que s’anomena un sistema de “judicis tradicionals” per a les exposicions. És a dir, el gats es distribueixen per races i grups, un jutge els avalua i apunta les seves característiques en un full anomenat “rapport”. Després d’aquesta valoració el gat pot obtenir una Nominació, per participar al “Best in Show”, on participen tots els gats nomenats a cada categoria pròpia. Pots veure una mica més detallat aquest procés al post que escrivim sobre Fife.

    

   A Espanya, els clubs felins adscrits a WCF són AsFeC (Associació Felina de Catalunya), ASFEGA (Associació Felina Gallega), CFM (Club Felí de Madrid) i CFIC (Club Felí de les 7 illes Canàries). Tots segueixen les normes de WCF. A WCF admeten els punts obtinguts en altres associacions que segueixin sistemes de judicis tradicionals, com ara Fife. Tot i això, a diferència de Fife, els gats entren en competició només amb gats del seu mateix sexe, títol i el mateix color EMS (el codi que indica el color i patró del gat).

   Això vol dir que un gat mascle “Devon Rex Blau Tabby Boltched” només competirà amb un altre mascle “Blau Tabby Blotched”. Ni tan sols competeixen junts gats amb diferent color dulls. És a dir, a WCF hi ha categories de raça, però no de colors com a Fife. Les categories d’edat a WCF són:

Baby- 10 setmanes a 12 setmanes de edat

Cadell (Kitten) – 3 mesos a 6 mesos

Jove (Junior) – 6 mesos a 10 mesos

Adult- Major de 10 mesos

    Tot i que tots hi poden participar, només els adults poden aconseguir punts.

    


TICA (The International Cat Association)

 TICA és una Associació americana però que està actualment present a tot el món, Té milers de membres i centenars de clubs repartits en tot el globus.
   TICA Té la particularitat d’aixecar un registre genètic de sobregats, no només de fenotip (fenotip és el que “es ve”) com la resta d’Associacions. Una altra particularitat de TICA és que té el primer, i més nombroses, registre de gats domèstics sense pedigree (és Decir, el que sol anomenar-se “gats de casa”) i les permetia competir pels MATEIXOS títols als xous felins.

 A Espanya el club adscrit a TICA és IberTICA. El sistema de judicis de TICA a xous és diferent del de judicis tradicionals. En aquest cas, els jutges tenen un ring cadascun, on els porten els gats. Cada jutge examina TOTS els gats de l’exposició, però no escriuen “rapports”. Per competir, hi ha 8 classes:

Cadells – Adults – castrats – Cadells Domèstics – Adults Domèstics – Nova Raça Preliminar – Nova Raça Avançat Nous Trets Avançat – Nous Trets.

    

Aquests judicis són com una piràmide eliminatòria dins de cada classe:

    

Cada jutge classifica els gats i el secretari de cada jutge (que s’anomena “Clerk”) va anotant la classificació i els punts. La classificació general, recopilant totes les dades dels jutges, la realitza el secretari principal, anomenat “Master Clerk”.
   Només es fan tres classificacions, en base a Raça, Divisió i Color. Primer s’avaluen tots els gats de la mateixa raça i el color. Se seleccionen 5 gats i es premien per Color.
   S’avaluen els gats de cada raça i de cada color per separat. Als gats guanyadors se’ls atorguen una cintes per conèixer l’avaluació del gat.

    

Després el jutge examina els gats d’una mateixa divisió dins de la raça que estigui jutjant (exemple: tots els boscos de noruega sòlids es jutgen dins de la divisió sòlids i se’n seleccionen els 3 millors)

    

Després cada jutge mira els millors gats de divisió i selecciona els tres millors de cada raça. Segons l’exemple anterior, el millor bosc de noruega sòlid competirà contra el millor tabby, el millor bicolor…etc.

Els millors gats d aquesta primera classificació passen a la final. Aquesta final es realitza davant del públic.

Les finals poden ser Especialitzades o De totes les Races. A les Especialitzades, competeixen tots els gats de totes les races de pèl llarg i després de pèl curt i escollint dins de cada classe. A les de Totes les Races, competeixen en conjunt els de pèl curt i pèl llarg. El nombre de gats cridats a aquesta final depèn del nombre de gats apuntats a l’exposició d’aquesta classe. 10 millors.

Els mascles i les femelles competeixen junts a les categories d’Adults, Neutres, Joves i Nous Colors (a la selecció de Millor de Color). Hi ha 32 divisions de color admeses per a totes les races (encara que no totes per a cada raça, és clar, no hi ha boscos de noruega lilac, per exemple).

Tampoc no hi ha distincions per categories segons la seva puntuació prèvia, és a dir, els adults competeixen entre si sigui la primera vegada que van a una exposició o tinguin el títol de Gran Campió. Si vols conèixer més sobre TICA i les seves regles i sistemes de judicis en xous, pots entrar a la seva web.

    


CFA (The Cat Fanciers’ Association)

   

   Igual que TICA, CFA és una associació nord-americana amb el registre de gats més antic del món. Avui dia està expandida per tot el món.

   A Espanya, els clubs adscrits a CFA són SCC (Spanish Cat Club) i el CFE (Club Felino Español).

   El sistema de judicis en xous de CFA és molt similar al que hem descrit per a TICA, encara que no es poden intercanviar punts entre les dues associacions.

   Un gat a CFA es considera adult als 8 mesos, i comença la seva carrera a Classe Oberta: Campionat Sencers o castrats.

   En primer lloc, tal com es fa a TICA, el jutge avalua tots els gats de la mateixa raça i color, encara que en aquest cas primer mascles i després femelles.

   El jutge atorga llavors bandes de colors segons quedin primer, segon… a la Classe Oberta. Si el gat ha obtingut el primer lloc, el jutge pot a més atorgar-li una “Banda de Guanyador” per accedir a la cursa de Campionat.

   Quan un gat ha obtingut 6 Bandes de Guanyador, obté el títol de Campió CFA al Campionat. Aquest gat competirà llavors davant d’altres Campions, per aconseguir punts i esdevenir després Gran Campió.

Si vols saber com funciona detalladament el sistema de puntuació de CFA clica al botó.

   Un cop s’hagin jutjat tots els gats a classe Oberta, es jutja els Campions d’un color, distingits en mascles i femelles. Tindrem els 3 millors mascles i tres millors femelles de color. Després el jutge passa a Grans Campions i farà el mateix.

   En segon lloc, un cop el jutge hagi valorat tots els gats d’un grup de color, es premia el Millor de la Classe de Color i el segon.

   En tercer lloc, quan el jutge ha avaluat tots els gats dins una raça o divisió de raça, atorga el primer i segon premi de Raça o Divisió de Raça.

   Quan el jutge ja ha valorat tots els que han passat per la seva taula, farà trucar a la final els que ell ha anat seleccionant (cada jutge truca independentment els que considera els 10 millors).

   El que té de bo aquest ring alça amb l’escarapel·la de Millor a la Final de Ring. Com aquesta competició per jutges, un gat pot guanyar diverses d’aquestes escarapel·les segons quants jutges hi hagi. El Millor d’aquesta final guanya un punt per cada gat derrotat al Campionat.

  Si vols conèixer més sobre CFA i el seu reglament, pots visitar la seva pàgina web aquí.

   Entre els diferents clubs i associacions hi poden haver regles diferents, així com diferències en l’estàndard dels gats, i com hem vist, diferències en els sistemes de judicis. Totes són oficials i tramiten pedigrees, i el criador tria la que li sigui més afí, ja sigui per les regles que dicten, l’estàndard que més li agradi o tingui accés (en el cas que hi hagi diferències), per preferència al sistema de judicis o bé perquè al seu país hi ha una associació majoritària per a la seva raça, és a dir, que la majoria de criadors de Boscos de Noruega, per exemple, pertanyi a Fife.