Mediona, Catalonia
+34617540622
info@quatregrapes.cat

Estàndard del Persa

Estàndard Persa/Exòtic CFA (The Cat Fanciers Association)

” L’equilibri i el refinament són l’essència de la raça. On totes les parts formen un tot harmònic a on n’hi ha ni molta consideració ni massa poca a qualsevol característica.”

Anatomia Persa

   El persa ideal ha de donar la impressió de ser un gat ben equilibrat, d’os molt pesat, d’expressió dolça, contorns suaus i arrodonits, els ulls grans, brillants i rodons ben separats entre si, cap gran i rodó, coll curt i ample, pit ample, potes curtes, cua frondosa, curta però en proporció al cos, contribuint tot al look general del gat.

   El mantell llarg i dens, suavitza els contorns del gat i contribueix a l’aparença arrodonida. De textura fina, vaporosa i ple de vida, llarg per tot el cos.

   La impressió general que ens dóna el gat persa és la d’un animal de grandària mitjana a gran, de cos robust i massís, i amb un pelatge molt llarg. La seva expressió facial hauria mostrar-nos el seu port aristocràtic i la seva naturalesa majestuosa. Més que en el cas de qualsevol altra raça, la cara de Persa és molt variable. Pot oscil·lar entre el tipus més tradicional i extremadament aplanat. A aquests últims se’ls anomena Peke-face (cara de Pequinès) als EUA i ultra-Perses al Regne Unit. El nas molt petit, curt i elevat, és a dir, ampla i amb un stop ben marcat.

   El cap és gran i rodó, amb orelles petites de punta arrodonida. És de desitjar que el cap pugui ser inscrit en un quadrat i les orelles estiguin col·locades gairebé lateralment. Rodó, massis, bombat. Implantat sobre un coll curt i fort. Crani ample i rodó.
Per més informació : Mireu Aquest document de CFA

anatomia1anatomia3
anatomia4

Nas del gat persa

  La posició del nas del gat persa, pot estar situat a diferents distàncies respecte als ulls.

Posició i el Color dels Ulls

   Ataronjats (coure) en la majoria dels colors del mantell.
   Verds en els mantells ombrejats, Silver, Golden, Chinchillas.
   Blaus en el mantell blanc (no sempre) i sempre en el persa Himalai.
   La posició dels ulls deu ser la més correcte possible segons el estàndard.

anatomia5
anatomia8

Significat d’alguns termes

Grup I: colors sòlids i diluïts (sòlid and dilute)

    El colors poden ser sòlids( negre, xocolata, vermell …) o diluïts (blau, lila, crema), petxina de tortuga (Combinació, barreja de flocs de forma indefinida del negre o xocolate o lila… amb vermell o crema), bicolors, tricolors (tots els colors en combinació amb el color blanc en una determinada combinació, com els VAN, els ARLEQUÍ, CALICO). Però cadascun dels pels del gat és del mateix color des de la rel fins la punta (Monocroms) i el pelatge no presenta cap dibuix.

Grup II: xinxilles i fumats ( silver, Golden, Shell, shaded, smoke)

   Una part del pel d’aquest grup de gats perses està despigmentat i un altre acolorida. Segons la proporció d’aquestes parts es reconeixen els perses: Shell (o xinxilla), shaded (onbrejat), i smoke (fumat).

Color del pel dels gats perses

   Es divideixen en grups per a la seva millor comprensió:

   Gats perses Unicolors sòlids i diluïts: Blanc, Negre, Vermell, Xocolata, crema, blau, lila.

   Gats perses de varis colors:
Bicolor: En sentit estricte (el blanc cobreix entre un 30 i un 50% del cos)
Arlequins: (el blanc cobreix entre un 50 i un 75% del cos)
Van: (tot el cos és blanc excepte la cua i el caputxó que engloba els ulls i la base de les orelles). Els colors poden ser negre, blau, xocolata, lila, vermell, crema, tortuga blava, tortuga xocolata, tortuga lila.
Tricolor: Combinació de 3 colors, un dels és el blanc. Hi ha federacions que els anomenen “particolor”. I a unes altres el “particolor” és el nom generalitzat dels bicolor, tricolors i els tortugues.

   Gats perses amb dibuixos (marques) atigrats: (tabbies, motejat, mormolejat)
Totes aquestes combinacions poden trobar-se també amb dibuixos tabby (mackerel, Blotched i spotted), anomenats «torbies»; amb pelatges smoke (fum); i amb pelatges silver tabby (on la base del pèl és blanca platejada).
El color dels ulls pot ser, en el cas de les varietats van i arlequí: blau, coure, un ull de cada color ( «odd-eyed»). Per a la resta de bicolors, color coure exclusivament.
A continuació podeu veure les combinacions de gats de varis colors més comuns que es donen:

anatomia7

Classificació Segons el mantell i els seus dibuixos (marques) atigrats

   Podem trobar gats perses amb tot tipus de colors i dibuixos que complauran qualsevol preferència. Alguns d’ells han estat presents en aquesta raça des de la primera exposició felina de bellesa i, de fet, des que la raça existeix.
    D’altres han estat afegits gradualment al llarg del temps, i han estat fruit d’innombrables esforços i proves d’encreuaments entre diferents varietats de color. Alguns són molt populars i altres són més rars.
   Els que exposem a continuació són els colors i dibuixos (marques) reconeguts actualment per la FIFE per a aquesta raça.
– Tortuga
El petxina de tortuga (o tortuga o tortie), és un patró en el qual s’entremesclen dos colors, ben definits i repartits per tot el cos. Les varietats de color són: tortuga negre (negre i vermell), tortuga blau (blau i crema), tortuga xocolata (xocolata i vermell), tortuga lila (lila i crema); el color que apareix darrere del terme «tortuga» és el que correspon a la base dels pèls. El color dels ulls és coure / taronja intens.
   El Tortuga és un patró lligat al sexe, normalment lligat a les femelles. Això significa que els mascles amb aquest motiu són extremadament rars i invariablement estèrils.
L’addició de zones blanques a tortuga transforma immediatament aquest patró i el converteix en un tricolor molt atractiu i popular. És conegut com tortuga i blanc; a EUA se l’anomena «calico».
– Tabby (atigrats)
   Hi ha tres tipus: el atigrat (mackerel), el clàssic (Blotched o vetes) i el clapejat (spotted).
El mackerel tabby es compon de ratlles fines i perpendiculars a la línia de la columna vertebral; el Blotched tabby consta d’amples ratlles fosques que formen com vetes en els flancs, una ala de papallona en l’espatlla, 3 amples ratlles que van des de la creu fins a la base de la cua, i anells en cua i potes; el spotted tabby es caracteritza per les taques arrodonides, regulars i ben delimitades.
– Tortie Tabby (Torbie)
    Aquests són gats tabby amb una capa de pelatge tortuga. Les dues parts, el tabby i el tortuga, han de ser clarament visibles. Els colors possibles, indicant-se en primer lloc el color tabby, són: negre / vermell, blau / crema, xocolata / vermell i lila / crema. En cadascuna d’aquestes varietats el color dels ulls és coure / taronja.    El patró tabby tortuga també pot combinar-se amb el blanc per donar lloc al tabby petxina de tortuga i blanc. El podem trobar en els mateixos colors que el tabby tortuga.
– Silver i Golden Tabby    Podem trobar també el patró tabby en les varietats silver i golden.
   En la varietat silver, els colors són els descrits per al patró tabby incloent els pelatges tortuga; en aquest cas, la base del pèl és de color blanca platejada.
    En la varietat golden només es donen els colors negre i blau, sobre una base de pèl daurada. És impossible trobar tonalitat alguna diferent.
    Pel que fa al color dels ulls, aquests poden ser de color coure o verd per a la varietat silver, i verds o verds blaus per a la varietat golden.
SILVER
    Ulls verd maragda que semblen maquillats, un mantell espès i sumptuós, són de color blanc amb un tipping platejat 1/3. Un felí elegant i intemporal i un caràcter adorable.
Pelatges amb Tipping (tipped)
    Per a molta gent, les nombroses varietats de capes amb tipping s’aprecien en tota la seva esplendor en les races de pèl llarg, i especialment en el persa. En els pelatges amb tipping, només la punta (tip) del pèl és de color; la base del pèl està des pigmentada i és de color clar, mentre que la punta té una pigmentació fosca que pot donar-se en molts colors.
   Hi ha tres nivells de tipping segons la proporció de la part fosca sobre el llarg total del pèl.

Smoke (Fum)
    Es tracta d’un patró de contrastos. El tipping afecta 2/3 del llarg total del pèl, i la base és silver (blanca platejada). El smoke és la més fosca de les tres varietats de capes amb tipping.
    Quan el gat està en repòs el color sembla uniforme, però quan es mou, els pèls es separen i es pot veure la base blanca platejada. Els flancs tenen un to que tendeix al platejat (silver). La màscara i els peus són de color. La pitrera i els plomalls de les orelles són platejats.
Shaded (SOMBREJAT)
    En aquest patró el tipping (coloració de les puntes) s’estén, a diferència del smoke, a una tercera part de la longitud del pèl (és a dir, no tant com en el cas del smoke).
Shell
    Amb aquest patró tenim algunes varietats d’allò més atractives. En tots els casos, el tipping cobreix la part més exterior del pèl, 1/8 de la longitud total, de manera que el color és més suau que el de les varietats shaded.
    Una de les varietats més apreciades és el:
Persa Xinxilla : És un silver shell amb la base de color blanc i té les puntes negres, el que li dóna un aspecte blanc platejat. El cameo shell (de vegades anomenat xinxilla vermell) té un aspecte platejat delicadament empolvorat de rosa.
   Cal esmentar que per a molta gent el terme «xinxilla» s’aplica en sentit ampli a totes les varietats shaded i shell, tant en coloració silver com golden. En EUA s’engloben totes aquestes varietats sota els termes «silver» i «golden».
   Altres boniques varietats són el crema shell i el cameo blau-crema. Colourpoint
   El colourpoint és un patró de coloració molt popular. En EUA és conegut com Himàlai. 
   És el resultat de l’encreuament del gat persa amb el Siamès. Això es va realitzar fa molts anys en molts països: el Himàlai nord-americà va ser creat experimentalment cap a 1936.

   En totes les varietats de color, els ulls haurien de ser de color blau intens.

anatomia6

Colors dels cadells perses segons el color dels seus pares

   Depenen de la genetica dels progenitors el cadells poder tenir diferents colors de pel i dibuix.

Colors Tabby